2018. április 19., csütörtök

Logo

Címlap Itthon Közlekedési tanulmány

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
Keresés a hírekben

Közlekedési tanulmány PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Mezei Gyula   
2011. augusztus 03. szerda, 10:48
Törökbálint Városvezetésével egyeztetve, az AlterBMV elkészítette Törökbálint és Budaörs fejlesztési terveinek első vázlatát. Mezei Gyula beszámolója.


Törökbálint részéről az volt a kiemelt kérés, hogyha már alkotunk, akkor egy teljesen új hálózatot alkossunk meg a lehetőségekhez mérten.

Természetesen a mai világban mindenképp a vasút felé szerette volna a Városvezetés is, és az AlterBMV is elmozdítani a jelenlegi helyzetet, ám Budaörs és Törökbálint esetében erre még a középtávú tervekben sem látunk reális megvalósíthatást.

A két város Budapest belvárosához való rendkívüli közelsége miatt, és az 1-es vasúti fővonalon tapasztalható pályakihasználtság miatt, jelenleg nem tudjuk elképzelni az elővárosi vasúttal való kiváltását a jelenlegi buszhálózatnak.

Budaörs és Törökbálint esetében egyértelműen egy Karlsruhe-i model szerinti TramTrain rendszert tartanánk a legjobb megoldásnak, ám ehhez mindenképp szükség lenne Kelenföld és Törökbálint között a 3. és 4. vágányok kiépítése. Felmérve azonban azt, hogy mekkora költség lenne akár csak Budaörsig is meghosszabbítani a 4-es metrót, és az mekkora haszonnal és kihasználtsággal járna, a TramTrain rendszer sokkag gazdaságosabb lenne a két város számára. Jelenleg azonban ezen megvalósítást a törökbálinti polgármester álomnak nevezte. Többek között azért is, mivel a városokon belüli pályákat a városoknak kéne kialakítaniuk.

Épp a fentiek miatt, a kéréseknek megfelelően, minél jobban elrugaszkodva a jelenlegi hálózattól, ám annak bizonyos elemeit megtartva készítettük el tanulmányunkat az új vonalhálózat kialakításáról, amit már "természetesen" a Volánbusszal való megállapodás keretei között tudunk elképzelni. - Ennek a városokra nézve komoly anyagi haszna lenne, ám az utasokra nézve már elenyésző különbség lenne a jelenlegi BKV-s kiszolgáláshoz képest. - Várhatóan egy sokkal színvonalasabb szolgáltatást kapnának az utasok, kisebb önkormányzati támogatás mellett is.

Tanulmányunk első olvasatos terv. A végleges tanulmány elkészítését 2012 tavaszáig kell elkészíteni, hogy 2013. január 1-jén már egy új, színvonalasabb szolgáltatást vehessenek igénybe az utasok.

A tanulmány letöltése:

forrás:alterbmv.hu

 
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.
Hozzászólások (7)
7 2011. augusztus 09. kedd, 22:46
AlterBMV
Kedves (L),

a mi véleményünk az, hogy Budaörs és Törökbálint tekintetében a nagyvasút (metró, vonat, HÉV) csak akkor képes átvenni a buszok szerepét, ha az Etele téri buszpályaudvart is kiköltöztetjük mondjuk a Tó park területére. Azaz, csak idáig járnának a kelenföldi és Széna téri buszok.
Ellentkező esetben hétvégén és csúcsidőn kívül a 30 perces követés is csak nagyon jó indulattal indokolt! Gondolom, Ön is inkább utazik a 15-20 percenkénti busszal, mint a 60 percenkénti vonattal.
Tájékoztatásul mondom el, hogy a tervek szerint, a menetrendváltástól, munkanapokon 20 óráig, 30 perces követés lesz már a vasútvonalon.
Ezen kívül pedig, hála az ütemes menetrendnek és a korszerű szerelvényeknek, Törökbálintra jelenleg már HÉV szerelvények járnak. Bármilyen hihetetlen is, de a Stadler Flirt motorvonatok közeli rokonságban állnak az MX/MXa HÉV szerelvényekkel.

Az AlterBMV azonban Budaörs és Törökbálint vonatkozásában a TramTrain rendszer kiépítését javasolja, amire 90% feletti uniós támogatás is igényelhető lenne. A TramTrain lényege, hogy egy szerelvény mondjuk a Kelenföldi pályaudvartól Törökbálint vasúti megállóhelyig a nagyvasúti pályán halad, majd a városon belül kiépítve mondjuk egy Bajcsy Zsilinszky utca - Baross utca - Szent István utca - Károlyi Mihály utca - Kazinczy Ferenc utca - Bajor Gizi utca - Blaha Lujza utca hurkot, villamosként szedi össze, és teszi le az utasokat.
Ennek mi az előnye? Nincs átszállás, kisebb befogadóképességű járművek, azaz nem 60 percenként járna, hanem 15 percenként. - Ez "lenne" a jövő! See more Karlsruhe! ;)
6 2011. augusztus 08. hétfő, 16:00
(L)
Hát abban éppen semmi sincs a HÉV-ről. endkívül érdekes, hogy egyébként egy olyan környezetbarát és üzembiztos közlekedési eszköz, mint a HÉV, fel sem merül.Ugyanakkor habozás nélkül terveztek TGV szerű vonatot mindenen keresztül.(Szerintem még ma is rajta van a megyei fejlesztési térképen.)
Nem értem ,miért ne lehetne , legalább alternatívaként megtervezni, egy új nyomvonalon, valószínűleg kicsit elgondolkodtatná a buszközlekedés apostolait, hozzá tenném, a BKV egy akkora csődtömeg, amit világgá kellene zavarni, mind a 75 milliárd, újra adófizetői pénzből rendezett elképesztő veszteségére.Na ez az ami gyalázat!
5 2011. augusztus 08. hétfő, 09:05
AlterBMV
Azzal kapcsolatban, hogy Törökbálint a HÉV "helyett" kapta a buszt, és emiatt miért fizetünk, érdemes elolvasni az alábbi cikkünket:
http://www.alterbmv.hu/sajatirasaink/magyarorszag/1432-veszelyben-torokbalint-tomegkozlekedese

Régen előnye volt a Városnak abból, hogy a BKV járatai közlekedtek, mivel nem távolság alapú volt a viteldíjrendszer. Volt egy környéki bérlet és azzal lehetett utazni Budaörsön, Budakeszin, Gyálon, Törökbálinton, stb... De most már, a Volánhoz hasonlóan, a BKV is km alapú. Azaz, hasonló díjon szolgáltat a BKV, mint tenné a Volánbusz.
Maximum a zónás rendszerről, és minimális többletszolgáltatásról lenne szükséges megállapodni. Ez azonban közel sem kerülne annyiba a Városra(!) nézve, mint a mai szolgáltatás díja, ellentben sokkal jobb szolgáltatást nyújthatna.
A mai szolgáltatásért, kb. a mai díjak negyedét(!) kéne fizetnie a városnak. A másik negyedét javasoljuk hálózatfejlesztésre költeni. Így, egy sokkal jobb hálózatért, fele annyit kéne fizetnia a városnak. Márpedig 140-180 millió forintokról beszélünk évente!
4 2011. augusztus 08. hétfő, 07:45
L
Amikor a HÉV-et elvették az autópálya miatt, akkor cserébe adták a buszjáratot.Ha jól megnéznénk nem is kellene fizetni a BKV_nak,csak meg kellene már keresni azt a régi megállapodást.
Régen szakítani kellett volna a várom az adót,és jól elköltöm gyakorlattal.
3 2011. augusztus 07. vasárnap, 22:16
patakparti
Köszönöm a visszajelzést.

Az persze továbbra is kérdés, hogy esetleg az iparűzési adótól eleső város inek és mit tud fizetni egyáltalán. Hívják azt BKV-nek vagy Volánbusznak...
2 2011. augusztus 07. vasárnap, 18:05
AlterBMV
Amennyiben egy járatot most 15 percenként járatunk csuklóssal, abban akkora kapcsitás van, mintha szólóval 10-12 percenként járna. Így tehát, a szólósítással a komfortérzet még javul is!
Jelenleg ez azért nem járható, mert a BKV-nak így jelentősen többet kéne fizetni. Azonban amit a tanulmány is tartalmaz, a helyközi közlekedés finanszírozása nem is a város feladata lenne. A városnak csak az igényelt többlet szolgáltatásért kéne fizetnie, jelen esetben például a plusz szóló kapacitásért.

A szerződések valóban csak 2012. december 31-én járnak le. Ez egészen biztos!
1 2011. augusztus 07. vasárnap, 15:08
patakparti
Lassan, ahogy a patakot nézem a vizibuszos közlekedés is megfontolandó lenne :).

Egyébként a tanulmány érdekes, jó javaslatokat tartalmaz. Egyedül számomra a 272-es szólósítása kérdéses, a komfortérzet jelentős csökkentése nélkül ez nem megoldható, még akkor sem, ha cserébe óránként egyszer felmenne a Dióskertbe vagy az Annahegyre a busz közvetlenül a városból.

Még egy kérdés: tényleg csak jövő decemberben jár le a BKV szerződés? Annak idején, ha jól emlékszem 8 évről volt szó, az pedig április végén már letelik!
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!