2018. április 19., csütörtök

Logo

Címlap Törökbálint egykor... A vasútállomás

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
Keresés a hírekben

A vasútállomás PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Starzinsky Zsolt   
2010. január 09. szombat, 12:04
 Törökbálint egykor. És ma? - A vasútállomás


A Törökbálinti vasútállomás az 1900-as évek elején

 


A múlt század elején a közösségi közlekedés és az áruszállítás főszereplője a vasút volt. Gazdaságos, gyors és biztonságos közlekedési eszköz, amely a szolgáltatás nagyfokú szervezettségével lehetővé tette Magyarország bekapcsolódását a nemzetközi vérkeringésbe.

A törökbálinti régi vasútállomás épülete a klasszikus példát mutatja, fedett váróteremmel, szolgálati lakásokkal, vasúti személyzettel.

Képeslap reprodukció: Scheiblinger Péter

 
A vasútállomás szomorú képe 2009 telén
 
 

 
Miközben a műszaki fejlődés száz évet haladt előre, Törökbálinton megszűnt a HÉV; az egyetlen vasút mellett pedig, amelyen már időnként csendes, légkondicionált szerelvényeken is lehet utazni, az évek óta szolgálati lakásként használt állomásépület semmilyen szolgáltatást nem nyújt az utazónak. Jegyet a vonaton kell váltani – ha jön a kalauz –, váróterem nincs, de még fedett esőbeálló sem, és utastájékoztatást is hiába keresünk.

A fárasztó, sokszor kiszámíthatatlan és környezetszennyező buszos közlekedés helyett egyre gyakrabban felvetődik az elővárosi vasúti közlekedés Nyugat-Európában már bevált alternatívája. Ennek megvalósításához kiépített gépkocsiparkolóra, kerékpártárolóra, az állomást is érintő helyi buszjáratra és egy megfelelő állomásépületre is szükség van.

Az ország egyik leggazdagabb városa megérdemelne egy ilyen színvonalas és a fővárosba ingázó emberek életét megkönnyítő szolgáltatást a 21. században. Ez sokkal fontosabb az itt élők számára, mint egy újabb gigantikus bevásárlóközpont vagy a település esztelen terjeszkedése. Kérünk inkább egy szép, új vasútállomást!

Szöveg és kép: Metzker Gábor
 
 
 
 
 
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.
Hozzászólások (1)
1 2011. május 07. szombat, 15:00
Éva
Teteszik
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!