Lucid Air - A zöld luxus ára és a hatótávok

Az 1080 lóerőnek megkérik az árát, és ez igaz a 832 kilométeres hatótávolságra is. Megérkezett a villanyautók új királya, a Lucid Air.
Lucid Air

Végre megérkezett a piacra az az autó, amivel könnyedén le lehet szerelni a hatótávon nyavajgókat: a Lucid Air legjobb változatával, könnyedén el lehet jutni – köztes töltés nélkül – Budapestről, Münchenbe. A szuper kényelmes luxus limuzin raktere 728 literes. Ez nem csak levegőbe beszélés és ígérgetés, hanem megvalósítható túra. Mindez, 2021 tavaszától történhet meg.

Ugyanis a valós mérési módszeréről ismert amerikai környezetvédelmi hivatal (EPA), 2020. augusztus 11-én tette közzé a Lucid Air hatótáv adatait. A legjobban felszerelt és legerősebb modelljük 832 kilométeres hatótávolsággal rendelkezik. Ez megnyugtató, mert az EPA értékei elég jól megközelítik a valóságot. A bónusz, hogy a szuper kényelmes luxus limuzin raktere 728 literes.

Aki erre az elektromos csodára vágyik, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia. A Lucid is követi az autógyárak bevett szokásait: ők is a legdrágább modelleket dobják legelőször piacra. Így a 77400 dolláros, hátsó hajtású Pure-hoz, csak valamikor 2022 elején lehet hozzájutni. Egy lépcsővel fölötte ott a Touring, amelyen 87500 dolláros árcédula található. A Grand Touring már lépett egy szintet árban és luxusban is, mert az autó 131000 dollárba kerül. Előfordulhat, hogy egyeseknek ez sem elég, ezért nekik készült a minden földi jóval megtöltött Premier Edition.

Ha ezt szeretné valaki a garázsában látni, akkor nem az 1000 dolláros előleget kell elutalnia a Lucidnak, hanem 7500 dollárt. Ez érthető, mert a pazar belterű masina, 169 ezer zöldhasúba kerül. Nála 7500 dollárral olcsóbb, a hasonló lóerőszámú Dream.

Az utóbbi négykerekűeknél, két motor és 1080 lóerő változtatja füstté a gumikat. A negyedmérföldes gyorsulás versenytávot (402 m) 9,9 másodperc alatt teljesítik. Jobban tisztelhető ez az érték, ha tudjuk, hogy ekkor a célban az Air 230 km/órás sebességgel száguld... A végsebessége a legerősebb kivitelnek 269 km/óra.

Ez persze korlátozott tempó, kiiktatva minden korlátozást, zárt pályán 378 km/órával szaladt a Lucid Air leggyorsabb változata. Ez nem csak a bődületes lóerő számnak köszönhető, hanem annak is, hogy a légrugós futóműveken gördülő autó légellenállási együtthatója, azaz Cd értéke 0,21. Ez kiemelkedő érték.

Fotók: Lucid Motors

A Grand Tourer ”csak” 800 lóerőt tud, egy lépcsővel alatta lévő, de még duál motoros Tourer, 650-et. Az egy motoros belépő modellt 480 ló repíti. A hatótávolságok terén a rekordert 805 kilométerrel követi a Dream. A Tourer 650 kilométert megy el egy töltéssel, a Pure pedig 480-at.

Benedek Attila

Kapcsolódó cikkek