Whisky - így szűrik ki a hamis whiskyt
Egy skót kutatócsoport egy új, kormeghatározásos módszert fejlesztett ki a whiskyhamisítványok kiszúrására, ami feje tetejére állíthatja a skót whiskyipart- és kereskedelmet.
Az eddigi eredmények megdöbbentették a rajongókat.
A különböző gyártóktól és aukcióházaktól kapott mintákon elvégzett elemzésekkel pl. kimutatták egy 1863-asnak címkézett whiskyről, hogy az árpa, amelyből készült, 2005-ben még a termőföldben volt.
Az elmúlt 3 évben 100 különböző whiskyt teszteltek, és több, mint 40 palack hamisnak bizonyult.
A legnagyobb arányban a 19. századinak mondott párlatok között voltak hamisítványok.
Skócia egyébként minden másodpercben 41 üveg skót whiskyt exportál, évente 4.7 milliárd font (mintegy 1800 milliárd forint) értékben.
Ha pedig tuti igazi whiskyt szeretnél, és elmúltál 18 éves, az iDrinks webáruházban széles választékból választhatsz, kiváló minőségű whiskyket.