Takarítás illóolajokkal, azaz takarítsunk zölden!

Mai modern világunkban nagyon sok mérgező és szennyező anyaggal találkozunk, amelyeket belélegzünk, vagy a bőrünkre kerülnek, majd onnan bejutnak a szervezetünkbe és ezzel magunkat is veszélynek tesszük ki, hiszen ezek a káros anyagok hihetetlen módon hatnak az egészségünkre. Az illóolajok használata akár a szépségápolásban, akár a takarítás során nagyon előnyös, hiszen növényi eredetűek és nem tartalmaznak a szervezetre toxikus anyagokat. A takarításhoz használt tisztítószerek a legveszélyesebbek az emberi szervezetre. Miért ne válthatnánk ki ezeket a mérgező anyagokat illatos illóolajokkal?
Az illóolajok - Takarítás illóolajokkal, azaz takarítsunk zölden! – segíthetnek a takarításban is.

Az illóolajokkal pénzt is spórolhatunk, és fantasztikus illatokkal lengik be a lakásunkat, hiszen szinte minden illóolajat használhatunk a lakásban valamire. Az illóolajok többsége antibakteriális, gombaellenes, antimikrobiális és antivirális hatással rendelkezik. A cikkben 3 remek illóolajat és azok hatásait mutatjuk be.

Néhány antibakteriális, gombaellenes és antivirális illóolaj

Az antibakteriális illóolajok sorába tartozik a fahéj, a levendula, az eukaliptusz, a narancs, az oregánó, a teafa, a citromfű és a kakukkfű. A gombaellenes illóolajok palettáját színesíti a geránium, a citromfű, a narancs, a pacsuli és a teafa olaj. Míg az antivirális csoportba a fahéj, a levendula, a citrom, az oregánó, a kakukkfű, a fenyő, a borsmenta és a szegfűszeg illóolaj tartozik.

A nagy sláger: teafa olaj

A teafa olajat sokan kedvelik, sokan viszont képtelenek megbarátkozni az illatával. Pedig érdemes, mivel egy remek fertőtlenítő illóolaj, amely könnyedén elbánik a baktériumokkal és a vírusokkal. Ezt az illóolajat fertőtlenítésre használhatjuk elsősorban. Készíthetünk belőle tisztítószert is. Keverjünk össze egy üvegben 2 csésze fehér ecetet, 2 csésze vizet, 40 csepp teafa illóolajat és 30 csepp citrom illóolajat. Rázzuk össze a permetező palackba öntött folyadékokat és már használhatjuk is.

Citrom illóolaj a szennyeződések ellen

A citrom illóolajat legfőképpen a konyhában és a fürdőszobában használhatjuk. Egy remek súrolószert készíthetünk ennek az illóolajnak a felhasználásával. Az illóolaj antivirális és antibakteriális hatással rendelkezik és nagyszerűen feloldja a szennyeződéséket minden helyiségben. Keverjünk össze egy csésze szódabikarbónát, negyed csésze folyékony szappant, és 10-10 csepp lime, citrom és narancs illóolajat. Készítsünk az összetevőkből pasztát, majd tegyünk belőle egy mosogatószivacsra és ezzel az eleggyel súroljuk, tisztítsuk meg a szennyezett felületeket.

Illatosításra levendula illóolaj

A levendula illóolaj nem csak antibakteriális hatással bír, hanem remek szagtalanító, szagűző hatással is rendelkezik. A levendula illóolaj ezen kívül oldja a stresszt, kiváló a nyugtató hatása és segít elaludni, így a hálószobában is érdemes azt használni.

A levendula illóolajjal moshatunk ágyneműt, de ha valaki idegenkedik az illóolajok használatától a ruhák mosása során, akkor készítsen belőle egy remek ágynemű sprayt. Keverj össze fél csésze desztillált vizet, 4 evőkanál vodkát, 30 csepp levendula illóolajat és 10 csepp borsmenta illóolajat. Öntsd az egészet egy permetező palackba, majd fújd be ezzel az eleggyel az ágyneműt, a lepedőt, a takarót és a párnákat. Ez az illóolaj nem csak kellemes illattal lengi be a hálószobát, de a mély és pihentető alvásban is segít.

Kapcsolódó cikkek

Íme pár remek ötlet a hulladék újrahasznosításához

Íme pár remek ötlet a hulladék újrahasznosításához

A hulladék egyre nagyobb gondot okoz, viszont, ha valaki szeret ebből új dolgokat alkotni, akkor itt az idő erre. Adunk pár tippet hozzá!

Etetési útmutató macskatulajdonosok számára

Etetési útmutató macskatulajdonosok számára

Könnyű összezavarodni azzal kapcsolatban, hogy mivel etessük macskánkat.