Csoportos meditáció vagy meditáció egyedül? Melyik a jobb?

A csoportos meditációnak számos előnye van.
Csoportos meditáció vagy meditáció egyedül? Melyik a jobb?

Egyrészt a másokkal való együtt ülés élménye segít mélyebben kapcsolódni a gyakorlathoz. Az élmény inspiráló is lehet. Találkozhatsz valakivel, akinek célja, hogy megossza a meditáció örömét másokkal. Bár a legtöbb ember inkább egyedül meditálna, egyre több tudományos tanulmány hasonlítja össze a csoportos meditáció és a magányos meditáció előnyeit. Akár csoportos meditációt gyakorolsz, akár egyedül, fontos, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb gyakorlatot.

Ha még új vagy a meditációban, lehet, hogy a csoportos meditációt hatékonyabbnak találod. Sokakat motivál, hogy szokássá tegyék, miután hallották, hogy meditáló társaik hasonló célokat értek el. Emellett a közösen meditáló meditálók nagyobb valószínűséggel ragaszkodnak a rendszeres gyakorláshoz, mert nagyobb valószínűséggel tartják egymást számon. Ez egy nagyszerű módja annak is, hogy a gyakorlatoddal a helyes úton maradj.

Lauricella, a kommunikáció professzora egy nemrégiben készült tanulmányában a csoportos és a magányos meditáció közötti különbségeket vizsgálta. 40 egyetemi kommunikáció szakos hallgatót vizsgált, hogy megállapítsa, melyik gyakorlatot részesítik előnyben. A kutatók azt találták, hogy a csoportos meditáció több pozitív élményhez vezetett, mint a magányos meditáció. Ezt a pozitív hatást annak tulajdonították, hogy a hallgatók úgy érezték, hogy kapcsolatban állnak az oktatóikkal és az osztálytársaikkal. De a csoportos meditációnak más előnyei is vannak.

Ha a mindfulnessről van szó, a csoportos meditáció a kezdők számára a leghatékonyabb. Az emberek gyorsabban és mélyebben fejleszthetik meditációs gyakorlatukat, ami a mindennapi életben alapvető fontosságú lehet. Sőt, segíthet megelőzni az olyan betegségek terjedését, mint a COVID-19. Végső soron a meditáció javítja az immunrendszert, enyhíti a fájdalmat és a feszültséget, és csökkenti a stresszt. Szóval, melyik a jobb? Derítsük ki!

Kezdőknek előnyös egy csoportos vagy virtuális meditációs órán részt venni. Az online csoportok általában több lehetőséget kínálnak a meditáció gyakorlására. A személyes csoportok különösen előnyösek, ha a résztvevők másokkal lehetnek együtt. A csoportban megoszthatók az érzések és tapasztalatok. A csoportos meditáció az odafigyelés elősegítése mellett az önelfogadást is javíthatja. Ha bizonytalan vagy abban, hogy melyik módszer a megfelelő a számodra, csatlakozz egy csoportos meditációs tanfolyamhoz vagy programhoz, hogy többet tudj meg.

Az irányított meditáció hatékonyabb, ha a gyakorló nehéz helyzetben van. Egyesek, például a PTSD-ben szenvedők, nem szeretnek egyedül lenni a gondolataikkal. A traumatikus események újra felidézett emlékeket vagy új minták keresését okozhatják. Amikor a résztvevőt végigvezetik egy meditációs tanfolyamon, a facilitátor olyan utasításokat ad, amelyek segítenek neki eligazodni ezekben a kihívást jelentő gondolatokban. A vezetett meditáció a testnek is könnyebbséget nyújt azáltal, hogy az elme tudatosítja a feszültségét, és megtalálja annak forrását.

Kapcsolódó cikkek

Miért jó hobbi a varrás?

Miért jó hobbi a varrás?

Számos oka van annak, hogy a varrás miért nagyszerű hobbi.

5 tipp a kéziszerszámok rendszerezéséhez a garázsban

5 tipp a kéziszerszámok rendszerezéséhez a garázsban

Ha már belefáradt a fiókok és szekrények átkutatásába, hogy megtalálja a megfelelő szerszámot, fontolja meg ezt az 5 tippet a kéziszerszámok garázsban való rendszerezéséhez.